Hvorfor er solfilm så effektivt?

Solfilm er et meget effektivt middel mod dårligt indeklima i bygninger med større glaspartier og glasfacader, i butikker med store vinduespartier, ja selv i private hjem. Men hvorfor er denne beklædning af ruderne så effektiv i forhold til andre muligheder for at forbedre indeklimaet? Vi kigger nærmere på dette spørgsmål i denne artikel.

Først og fremmest: Hvordan virker solfilm?

Solfilm er en tynd film, man klæber uden på vinduesglasset i bygningen. Den er gennemsigtig indefra, så den mindsker ikke udsynet og den gør heller ikke hjemmet eller kontoret mørkt og dystert, da der kommer lige så meget lys ind som der plejer. Til gengæld reflekterer den solens varmestråler og de skadelige UV-stråler og sender dem tilbage ud i rummet igen, som et stort spejl. Dette foregår i praksis ved, at solfilmen indeholder en række metaller, der tilsammen har den ultra-reflekterende funktion og effekt.

 

Solfilm er billigere i længden og bedre for miljøet

Hvis du sammenligner solfilm med andre metoder til at mindske varmen i bygninger med store glaspartier eller vinduer, så vil du hurtigt opdage at filmen er både billigere og mere miljøvenlig. Lad os som et eksempel tage brugen af aircondition. Denne kan også sørge for et tåleligt varmeniveau og dermed et bedre indeklima, men hvor solfilmen ikke er mekanisk og bare virker af og i sig selv, så skal et aircondition-system holdes i gang i døgndrift, hvilket bruger store mængder af strøm eller anden energi. Energi er dyr at købe i dag og udviklingen går kun i én retning på den front: priserne på el og energi stiger og stiger, efterhånden som der bliver mindre og mindre fossile brændstoffer på jorden. Fremstillingen af el er også skadelig for miljøet, så ved at undgå et tungt aircondition-anlæg, sparer du både på din pengepung og på miljøet.

Faktisk regner man med en tilbagebetalingstid for solfilm på mellem to og fem år, og da holdbarheden af denne film er meget længere, vil det være en rigtig god investering fremadrettet at få monteret solfilm på sine ruder. Og det er endda kun den økonomiske side af sagen.

 

Solfilm har også andre nyttige egenskaber

Udover at sænke varmeniveauet i boligen eller på kontoret, så har solfilmen også nogle andre gode funktioner, man ikke får med f.eks. aircondition.

Da solens skarpe stråler forhindres i at komme ind i rummet, skal man heller ikke længere bebyrdes med genskin i TV-skærme, computerskærme og i alle de andre mange skærme vi efterhånden omgiver os med. Især kan det være en stor udfordring med genskin, hvis vi snakker erhverv og kontorer med mange computerarbejdspladser.

Solfilmen blokerer samtidig for solens ultraviolette stråler, som blandt andet er dem der får gardiner, tæpper og møbler til at falme. Måske en mindre ting i det store billede, men lægger man det til alle de andre fordele ved solfilm, så giver det mening, hvorfor flere og flere vælger denne smarte løsning på problemet med solstråling og varme.

 

Det bliver mere og mere vigtigt fremover at tænke i alternative løsninger, der både er sunde for mennesker, miljø og pengepung. Opfindelsen og brugen af solfilm er én af den slags løsninger. Med lidt humor kan man kalde det for en solstrålehistorie.

Vi har her at gøre med en opfindelse, der ikke bruger energi, ikke koster penge udover den indledende investering, men som løser en masse udfordringer for os mennesker, hvad enten det er ude i landets virksomheder, på uddannelsesinstitutionerne, i butikker eller sågar i vores hjem. Herfra håber vi at der i fremtiden vil komme større fokus på solfilmen og på andre løsninger af samme optimale karakter, så vil ikke er så afhængige af de fossile brændstoffer.

Skriv kommentar

*