Hvorfor blev Nelson Mandela fængslet?

Nelson Mandela blev i 1942 medlem af den politiske parti African National Congress (ANC) i Sydafrika, som bestod af en socialistisk tankegang og venstreorienterede præmisser.

19 år efter i år 1961 blev han formand for ANC’s bevæbnede fløj. Året efter blev han anholdt og skulle sidde i fængsel i fem år for at have overtrådt nogle love. Han blev fængslet for at have rejst til udlandet illegalt, og samtidigt blev han anklaget for at have opfordret til strejke i Sydafrika. Men det varede kun to år, før han atter blev anklaget for at have været en del af en gruppe, der efter sigende skulle have projekteret en kamp med våben i brug. Dette fik hans en livstidsdom for.

I 1985 havde Nelson Mandela chancen for at blive en fri mand igen, hvis han ville tage afstand til en væbnet krig, men han valgte at afslå denne mulighed. Først fem år efter, hvor Nelson på dette tidspunkt havde været i fængsel i 27,5 år, blev han endelig frigivet.

Dette var til dels på grund af ANC’s kamp for frikendelsen, som havde vækket opmærksomhed verden over, men Præsident F.W. de Klerk var den reelle grund til, at det skabte, da han beordrede det.

I 1993 blev Mandela i selskab med Klerk vinderne af Freds Nobelpris, som de fik æren af at dele det år.

Kommentarer

  1. emmenem siger:

    jeg elsker at høre om nelson mandela er glad for at folk kan forstå at han var en fantastisk person:-)

Skriv kommentar

*