Hvorfor bliver jeg syg af at gå inden døre?

Vi mennesker er gennem mange tusinde års udvikling, hvis ikke millioner, vænnet til at gå uden for. Vores kroppe er bygget til at kunne klare sig i en jungle. Det behøver vi ikke længere, men vi har samtidigt ikke godt af ikke at være uden for.

Det skyldes blandt andet vitamin D, som vi mennesker får fra solen. Uden sollys på huden i passende mængder – for meget giver skoldninger og kan være med til at give os hudkræft – får vi for lidt vitamin D, hvilket kan være med til at svække vores immunforsvar og derved øge sandsynligheden for, at vi fanger sygdomme.

Noget helt andet er, at vi danskere – og mennesker i den vestlige verden i det hele taget – ikke bevæger os nok. Vores kroppe er bygget til at bevæge os, og vores muskler går i forfald, når vi ikke gør dette. Det er derfor, så mange tusinde danskere betaler 2-300 kroner om måneden for at være medlemmer af et fitnesscenter, hvor de kan gå ned og svede.

Så svært behøver det hele dog ikke at være.

Noget så simpelt som at købe en rygsæk, et par gode vandresko og en vindjakke for så at begive sig ud i naturen i weekenden kan være med til at holde et menneske i suveræn form – og endda også godt humør. Tid ude i solen og motion frigiver nemlig glædesendorfiner i hjernen og dopamin. Samme endorfiner, der frigives, når hjernen i øvrigt vil belønne os for at gøre noget rigtigt og i forbindelse med samleje.

Ud i solen – det er det eneste rigtige at gøre.

Skriv kommentar

*