Hvorfor er e-cigaretter ulovlige?

Overskriften her er faktisk ganske misvisende. Det er nemlig ikke ulovligt at sælge e-cigaretter, hverken på internettet eller i en almindelig butik. Til gengæld er det ikke tilladt at sælge e-væske (den væske, din e-cigaret ”kører på”), hvis denne e-væske indeholder nikotin.

Nikotin er nemlig et giftstof. Derfor skal man have en tilladelse af Sundhedsstyrelsen for at sælge nikotinholdige præparater. Og denne tilladelse har ingen af de danske butikker, der sælger e-væske med nikotin – Sundhedsstyrelsen nævner dog også, at ingen har søgt den.

For nyligt blev en mand i Randers dømt for at sælge e-cigaretter med nikotinholdig e-væske i Danmark uanset, dette ikke er tilladt. Dette fik manden en bøde på 50.000 kroner for i retten. Der var tale om en decideret straffesag og ikke blot en sag anlagt af forvaltningen.

Det er ikke ulovligt for dig som privat at købe e-cigaretter. Det er blot ulovligt at sælge nikotinholdig e-væske i Danmark.

Dette har mange af de danske e-cigaretforretninger haft en meget pragmatisk tilgang til. De har valgt at rykke forretningen over til Sverige, hvorfra det er lovligt at sælge – og som følge af EU-samarbejdet også ganske lovligt at købe.

Mange af butikkerne sælger fortsat selve e-cigaretterne og den nikotinfrie e-væske fra Danmark og har blot en ekstern samarbejdspartner i Sverige, der har mulighed for at sælge den nikotinholdige væske direkte fra Sverige. På denne måde holdes så meget af forretningen som muligt i Danmark.

Skriv kommentar

*