Hvorfor får jeg rynker?

Det er helt naturligt at få rynker, og de kommer som en følge af alderen og din ansigtsmimik. Det er muligt at forebygge rynker til en vis grad, men det er ikke muligt at slippe helt for de fine linjer i ansigtet. Man skal være opmærksom på, at ens levevis kan speede aldringsprocessen op, og det er derfor vigtigt at passe på sin krop og huden, mens man stadig har mulighed for at forebygge.

Mindre elasticitet og fylde

Med tiden vil huden miste sin evne til at reparere sig selv, når den kommer til skade. Hver gang du smiler, griner, er sur, er bekymret eller klemmer øjnene hårdt i, vil din hud folde sig sammen. Disse folder er helt naturlige, og er med til at vise vores ansigtsmimik, så andre kan tyde hvordan vi har det. Når vi er yngre, sørger vores hud for at skadet væv, som følge af folder i huden, bliver repareret. Med tiden mister huden dog dette bindevæv, og huden mister derfor gradvist sin styrke og elasticitet. Din hud får sværere ved at trække sig sammen igen og danne nyt bindevæv for at styrke huden. Det er medvirkende til at folderne bliver, og at vi derfor får rynker.

Derudover bliver huden dårligere til at binde vand med alderen, og vores hud kommer derfor til at virke mere slap og tør. Resultatet af denne proces er, at vi får fine linjer i huden – også kaldet rynker. Det er en helt naturlig proces, og det er helt naturligt at huden mister sin styrke og fylde med tiden.

Sol og rygning speeder aldringsprocessen op

Din livsstil har dog også en effekt på, hvor mange og hvor hurtigt du får rynker. Solen er hudens værste fjende! De ultraviolette stråler speeder aldringsprocessen op, og det er derfor vigtigt at holde sig ude af den stærke sol, og bruge masser af solcreme. Det er ofte ret tydeligt på folks hud, om de har dyrket solen meget tidligere i deres liv. Solen går simpelthen ind og skader huden helt indefra, og det er derfor vigtigt at man er påpasselig, når man tager på ferie eller solbader.

Rygning er ligeledes én af hudens værste fjender, og er medvirkende til at skabe flere rynker hurtigere. Rygning påvirker de små blodkar i huden, hvilket giver dårligere blodforsyning til huden og dermed også mindre ilt. Dette er med til at aldringsprocessen bliver speedet op.

Hvis du vil undgå mange rynker i en tidlig alder, er det generelt vigtigt at du lever sundt og uden stress. Drik masser af vand, spis varieret, dyrk motion, brug solcreme og stop rygningen. En sund levestil er med til at holde din krop sund, og dermed også din hud.

Kan man forebygge rynker?

Ved at følge rådene om en sund levestil, kan man gøre skaden på huden mindre. Da aldringsprocessen er en helt naturlig proces, er det dog ikke muligt at slippe helt for rynkerne. Fra omkring 25 års alderen, begynder aldringsprocessen at fremtræde. Hvis man vil forebygge rynker, skal man derfor starte i en tidlig alder. Det nytter ikke noget, at man først begynder den sunde levestil sent, hvis man har et ønske om bevare en smuk hud. Brug masser af solcreme når du er i solen, spis sundt, dyrk motion, rens din hud og hold den fugtet. Kvinder med en tør hudtype, har tendens til at få flere rynker end kvinder med en fedtet hudtype. Det er derfor vigtigt at bruge en god dag- og natcreme, som kan holde huden blød og give den fugt.

Kan man fjerne rynker igen?

Når du først har fået rynker, kan du ikke slippe helt af med dem igen. Rynker er skader på huden – furer som er opstået på grund af sammentrækninger i huden. Du kan dog få hjælp med at komme af med rynkerne gennem en skønhedsbehandling. Du kan enten få foretaget en botox-, filler- eller laserbehandling, hvis du ønsker at slippe af med nogle af rynkerne.

I forhold til rynkecreme: Det er vigtigt at bruge en god ansigtscreme hele livet. Den eneste rynkecreme der videnskabeligt har vist at have en effekt på rynker, er cremer med A-vitamin.

Skriv kommentar

*