Hvorfor får man hikke?

Alle mennesker har nok oplevet at være i gang med en sætning, idet man bryder ud i et stort hik og bliver forstyrret midt i en samtale, fordi hikken ikke standser igen. Men hikken opstår ikke for at irritere til os, selvom det kan føles sådan. Dens funktion er at hjælpe med at få madrester helt ned til mavesækken. Hikke opstår altså, når nogle følelegemer i spiserøret og mavesækken bemærker, at der sidder noget mad fast i spiserøret. Følelegemer får altså et signal om at starte hikken, således madresterne kan finde vej ned til mavesækken.

Hikke-lyden kommer af, at man hurtigt ånder luft ind, og dermed lukkes stemmelæberne og frembringer hikke-lyden.

Men hikke kan også opstå af alle årsager end madrester, der sidder fast i spiserøret. Det kan opstå, hvis man har fået stærkt mad, for meget CO2 eller alkohol. De kan være med til at være irritable overfor følelegemerne, således hikken opstår.

For mange er hikke kortvarigt og går væk i løbet af minutter eller timer, men for den engelske musiker Christopher Sands er det en ganske anden art. Han har haft hikke i 22 måneder og har besvimet flere gange, fordi han ikke har kunnet trække vejret på grund af hikken. Den amerikanske mand ved navn Charles Osborne har dog haft det i 68 år og er ubesejret i Guinness Rekordbog. Læs mere om det her

Skriv kommentar

*