Hvorfor må vi ikke sælge nikotin i Danmark?

Mange hundrede tusinde danskere er afhængige af nikotin. Og samtidigt skal man have en række tilladelse til at sælge nikotinholdige produkter – noget, sælgere af nikotinholdig e-juice for nyligt fik øjnene op for, da de af Sundhedsstyrelsen blev politianmeldt.

Nikotin er grundlæggende set et giftstof. I små mængder som vi får ind med en cigaret, vandpibe og med en e-cigaret er nikotin blot afhængighedsdannende (og det er især de andre ingredienser i en almindelig cigaret, der er skidt for os).

Men i større mængder af nikotin stærkt giftigt og det kan være dødeligt.

At nikotin kan være dødeligt i tilpas store mængder er også grunden til, at e-væsken til til e-cigaratter skal holdes langt væk fra børn og barnlige sjæle.

Lige da e-cigaretter blev populære i Danmark begyndte en lang række butikker i Danmark at sælge dem og den nikotinholdige e-væske. I starten af 2014 blev de dog anmeldt til politiet af Sundhedsstyrelsen, da ikke en af butikkerne havde valgt at ansøge om den nødvendige tilladelse til at sælge e-væsken.

Flytter til Sverige og England

Fordi at Sundhedsstyrelsen er begyndt at anmelde de danske butikker, flygter de danske erhvervsdrivende inden for branchen til Sverige og England.

Her placerer de deres butik og fortsætter med at rette deres forretning mod danskere. Men fordi at de nu bor i Sverige og England, hvor det faktisk er tilladt at sælge e-juice indeholdende nikotin uden forudgående tilladelse, bryder de ingen regler. Danskerne må gerne købe ind i de udenlandske butikker, da det stadig sker inden for EU, hvor vi har et princip om varers fri bevægelighed.

Vi kommer ikke til at se salg af nikotinholdige produkter i Danmark lige foreløbigt – men det er danskerne ligeglade med. De køber bare ind i udlandet i stedet.

Skriv kommentar

*