Home Historie og tider Hvorfor har vi årstider?

Hvorfor har vi årstider?

0
Hvorfor har vi årstider?

Vil du gerne vide, hvorfor vi har flere forskellige årstider? Det er et spørgsmål, som mange har. Derfor er du bestemt ikke den eneste, der gerne vil vide mere om dette. Heldigvis er det noget du kan blive klogere på her på siden.

Hvad er grunden til, at vi har årstider?

Faktisk er der en meget simpel årsag til, at vi har årstider. Det er også det, der er grunden til, at årstiderne skifter. Årsagen til dette er Jordens hældning. Det er dog langt fra alle, der faktisk er klar over, at det er det, der er årsagen til, at vi har flere forskellige årstider.

Samtidig med, at Jorden bevæger sig rundt om Solen, roterer den faktisk også om sig selv. Det sker i en akse, der hælder en smule. Mere specifikt sker det i en akse, der hælder cirka 23,5 grader. Det er som følge af denne hældning, at den nordlige og den sydlige halvkugle skiftes til at pege mod Solen.

Derfor er det ikke kun som følge af, at Jorden bevæger sig rundt om Solen, at vi oplever forskellige årstider. Det handler i lige så høj grad om, at der er en hældning på den akse, som Jorden roterer rundt om sig selv i.

Jordens rotation bestemmer årstiden

Når Jorden befinder sig i den del af sin bane, hvor det er den nordlige halvkugle, der peger mod Solen, vil vi her i Danmark få mere sollys i løbet af døgnet. Det er med til at sikre, at der sendes ekstra solenergi ned på Jorden, som er med til at varme jorden og luften. Det resulterer i, at der er enten forår eller sommer.

Et halvt år senere (og derfor også en halv rotation senere) er Jorden nu nået om på den anden side af Solen. Det betyder, at det i stedet er den sydlige halvkugle, der peger lige mod solen. Det resulterer derfor i, at den nordlige halvkugle nu ligger i skygge. Derved er det meget begrænset med sollys på den nordlige halvkugle.

Det vil betyde, at der bliver forår i fx Australien og Sydamerika, mens vi derimod vil have efterår og vinter her i Danmark. Det er naturligvis også derfor, at det ikke er den samme årstid over hele kloden på samme tid. Som der også er givet udtryk for før, så er det dog ikke kun som følge af rotationen, men også hældningen.

Det er ikke afstanden til Solen, der er afgørende

Der er mange, der tror, at det er varmest, når Jorden kommer tættest på Solen i sin ellipseformede bane. Sådan forholder det sig dog ikke helt. Det hænger derimod sammen med, at Jorden hele tiden flytter sig i forhold til Solen.

Afstanden mellem de to himmellegemer varierer nemlig i så lille en skala, at der i løbet af vores ét-årige bane om Solen, er så lille variation i afstanden, at det er uden betydning. Det er ellers en meget udbredt forståelse blandt folk. Det ændrer dog ikke på, at det ikke er sandt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here