Home Mad Hvorfor hedder det æbleskiver?

Hvorfor hedder det æbleskiver?

0
Hvorfor hedder det æbleskiver?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at det er de færreste, der ikke spiser æbleskiver, når julen gør sit indtog på det danske land. Der er endda mange, der begynder at spise dem lang tid før. Til trods for, at der er tale om en meget populær spise, er det dog langt fra alle, der ved, hvorfor det egentlig hedder æbleskiver.

Det kan også virke mærkeligt, at det gør det, da de hverken er skåret i skiver eller indeholder æbler. Hvis du har et ønske om at vide, hvad er ligger til grund for, at æbleskiver hedder, som de gør, så er du dog kommet til det rette sted. Det er nemlig netop, hvad du kan få svar på, hvis du læser videre i denne artikel.

Derfor hedder det æbleskiver

I dag er æbleskiver ikke det samme, som det var før i tiden. Det er også det, der er grunden til, at det hedder, som det gør. Før i tiden var det nemlig æbler, der var skåret i skiver, vendt i pandekagedej og dernæst steget på panden. Det er det ganske vist ikke i dag, men de har dog fået lov til at beholde deres navn.

Det fortæller museumsinspektør på Dansk Landbrugsmuseum Bettina Buhl, der også gør det klart, at der har været lavet æbleskiver i rigtig mange år. Derfor er det ikke just noget nyt, at vi er begyndt at spise æbleskiver til jul her i landet, på trods af, at der faktisk er mange, der tror, at det er tilfældet.

Man har lavet æbleskiver i rigtig lang tid

Der er flere former for julebag, der er populært i dag, som faktisk har været lavet i rigtig mange år. Der er dog ikke mange af dem, der kan konkurrere med æbleskiver på dette punkt. Det er ikke noget, der vides med sikkerhed, men faktisk regner man med, at de har været lavet helt tilbage siden jægerstenalderen.

Ifølge Bettina Buhl, så er æbleskiver også rigtig svære at sætte et årstal på, da det er en form for julebag, der sagtens kan have eksisteret siden oldtiden. Hun kan dog med sikkerhed sige, at de i hvert fald er kendt siden middelalderen. Derfor er det heller ikke først i løbet af de senere år, at æbleskiver er blevet et hit.

Det var dog først under renæssancen, at man begyndt at lave æbleskiver runde. Dengang var de dog stadig bagt med æbler. Sådan fortsatte det i en lang række år. Faktisk var det først mange år senere, i forbindelse med industrialiseringen, at æbleskiven begyndte at bevæge sig over til det, som vi kender den som i dag.

Er du en af dem, der synes, at den oprindelige æbleskive lyder mere lækker, end den vi lavet nu om dage? I så fald er den heldigvis ikke så svær at lave. Du kan endda finde en opskrift hos Dansk Landbrugsmuseum, der kan guide dig til at lave en æbleskive, som man gjorde det før i tiden, så den smager, som den skal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here