Det er ikke alle, der ved, hvad der gør, at vi hikker. Hvis du ikke ved det, men gerne vil vide, hvad der får os til at hikke, så er du havnet det rette sted. Det er lige netop det, du kan blive klogere på i denne artikel. Der er nemlig en god grund til, at vi hikker, og denne grund kan du blive klogere på herunder.
Hvad er et hik?
Som der også er givet udtryk for herover, er der en god grund til at vi hikker. Det er nemlig beregnet til at hjælpe os, når vi har mad, der sidder på tværs i dit spiserør. Du kan derfor ende med at få hikke, hvis du er i færd med at synke noget mad, som ikke er nået hele vejen i mavesækken.
Inde i vores spiserør er der nogle følelegemer. Det samme er der i mavesækken. De har kun en opgave; at registrere, at der sidder noget på tværs. Derfor er det også dem, der sætter hikke-mekanismen i gang. Derfor er det en helt naturlig ting, at du ender med at komme i gang med at hikke.
Et hik er en hurtig indånding af luft. På samme tid med, at vi tager en indånding, lukker vi også hurtigt af for stemmelæberne. Det er det, der er med til at skabe den velkendte hikke-lyd. Det er dog ikke for sjov, at vi hikker. Et hik har nemlig en reel funktion, men det er ikke alle, der faktisk er klar over dette.
Når vi hikker, laver vi en hurtig indånding, der skaber et negativt tryk under den mad, der sidder på tværs. På den måde bliver maden skubbet løs. Når det endelig sidder løst, så ender det nede i mavesækken. Det er selvfølgelig her, hvor maden hører hjemme, og det er der hikken skal hjælpe med at sende maden her.
Flere forskellige typer hikke
Førnævnte er den mest normale form for hikke. Det er dog ikke den eneste form for hikke, der findes. Man kan nemlig også få hikke, hvis følelegemerne bliver irriteret. Det kan de blive af op til flere ting, hvilket bl.a. kan være krydret mad, sodavand (som følge af dets indhold af kuldioxid) eller af en stor mængde luft.
Det kan også være, at du har oplevet, at du hikker en del, hvis du drikker alkohol. Det er også helt normalt, hvorfor du ikke skal tro, at du er den eneste, der ender med at få hikke, hvis du drikker alkohol. Det er nemlig noget, der ofte kan ende med at virke lokalirriterende på følelegemerne i spiserøret og mavesækken.
I og med, at det er noget, der kan virke irriterende på dem, så reagerer de. Det sker også selvom, der ikke er noget mad, der reelt set er med til at skabe irritation. Derfor er det også vigtigt, at det gøres klart, at der ikke behøver at være mad, der sidder på tværs, før du begynder at hikke, men det er dog ofte en årsag til det.