Det er de færreste, der kan påstå, at de aldrig har slået en prut, der lugter så fælt, at man selv er nødt til at flytte sig fra stedet. Derfor er der også mange, der gerne vil vide, hvordan man kan undgå, at ens putter lugter. For at undgå det, er du dog nødt til først at forstå, hvad der får dine prutter til at lugte.
Svovlbrinte står bag pruttens stank
Til trods for, at man ikke skulle tro, at det er sandt, er en prut faktisk primært bestående af helt lugtfrie gasser. De har et højt indhold af både oxygen og nitrogen, som vi får fra luften omkring os. Desuden har de også et indhold af både hydrogen, methan og kuldioxid.
De tre sidstnævnte stoffer bliver produceret, når vores tarmbakterier forarbejder de kulhydrater, vi spiser. Det er dog ikke her lugten komme fra. Den kendte stank af rådne æg kommer fra svovlbrinte. Det er noget, der opstår, når vores tarmbakterier skal forarbejde protein.
Der er flere forskere, der har undersøgt, hvordan niveauet af svovlbrinte i tarmen kunne påvirkes. Til dette formål har de gjort brug af afføringsprøver fra syv helt raske mennesker. Hver af prøverne blev blandt med såkaldt cystein, der er en aminosyre, der især at finde i både kød, æg og mælkeprodukter.
Da de tilsatte cystein til deres prøver, fandt de ud af, at niveauet af svovlbrinte blev intet mindre end syv gange så højt, som det normalt er.
Højt proteinindtag giver lugtende prutter
Dine prutter vil være mindre ildelugtende, hvis du er villig til at skære ned på dit indtag af protein. Det er også med til at forklare, hvorfor bodybuildere er kendt for at slå nogle uhyre stinkende prutter, da de indtager rigtig meget protein i løbet af en dag.
Få lugtfrie prutter ved at spise fuldkorn og grøntsager
Det var dog ikke svært at få det høje niveau af svovlbrinte til at falde igen. Det faldt nemlig væsentligt, da de valgte at blande fire ’langsomme’ kulhydrater i deres prøver. To af de fire kulhydrater havde det indhold af såkaldte resistent stivelse, der fx findes i kartofler, bananer, bælgfrugter, fuldkorn, artiskokker og asparges.
Disse fødevarer, der har et indhold af resistent stivelse, var med til at reducere produktionen af svovlbrinte med hele 75 %. Det skyldes, at det er fødevarer, der er lette at fordøje. Hvad det betyder er, at de når at blive nedbrudt før protein.
Som følge af dette, bliver opmærksomheden taget helt væk fra de proteiner, der egentlig skulle forarbejdes. Derved undgår man, at der bliver produceret svovlbrinte i et lige så stort omfang. Hvad man kan konkludere ud fra dette er, at du skal spise mere fuldkorn og flere grøntsager, hvis du synes, at dine prutter lugter.
Der blev også forsøgt med to andre kulhydrater. De var dog kun med til at reducere den store produktion af svovlbrinte med ca. 25 %. Derfor var de ikke nær så effektive i denne sammenhæng. Her var der tale om hhv. psyllium og sterculia.