Home Krop og sundhed Hvorfor får man blister?

Hvorfor får man blister?

0
Hvorfor får man blister?

Blister i munden er noget, der rammer de fleste. Det er nemlig en hyppig tilstand, der på periodisk vis rammer ca. 20 % af befolkningen. På trods af, at det er en meget hyppig tilstand, er årsagen til, hvorfor de opstår dog endnu ikke blevet afklaret. Der er dog set flere forklaringer på, hvad der ligger til grund for det.

Det kan både være som følge af en mangelstilstand og/eller en slumrende virus. Det er noget, der kan vækkes til live i stil med, hvad du kender fra et forkølelsessår. En blist kan provokeres af diverse fødemidler. Det gør sig blandt andet gældende for både chokolade, nødder og tomater samt mekanisk traume.

Det skal dog nævnes, at der også er enkelte patienter, der har enten vitamin- eller jernmangel. Derfor vil et tilskud med jern og folinsyre hjælpe mange patienter. Det har også vist sig, at du kan forbygge blister ved et dagligt indtag af urte-vitamintabletten LongoVital® imellem to og fire måneder.

Hvordan kommer man af med blister?

Hvis du først har fået blister, er der en del mundskyllevæsker, der kan bruges som desinficerende. Det er en god idé, at du gør dette, da det kan være med til at sætte lidt tempo på heling af sårene. Hvis det er noget, du er på jagt efter, bør du tage et kig på Klorhexidin, der er en af de mest anvendte mundskyllevæsker.

Det er dog vigtigt, at du er klar over, at det har den ulempe, at det ender med at misfarve dine tænder efter et stykke tids brug. Du kan også vælge at gøre brug af Betasept®, der har et indhold af en smule jod. Det er også et udmærket alternativ, da det er effektivt i brug, men ikke misfarver dine tænder.

Hvad end du vælger den ene eller den anden skyllevæske, er det vigtigt, at du ikke blot hælder det i munden. Du skal i stedet sørge for at duppe den koncentrerede opløsning direkte på sårene. Det er dog vigtigt, at det gøres klart, at du til en start skal tørre dem af med en vatpind.

Hvad hvis jeg oplever smerter?

Hvis du oplever smerter, er det også muligt at gøre brug af diverse former for lokalbedøvende salver. Hertil kan du også bruge en mundskyllevæske, der hedder Andolex®, da den virker dulmende på dine smerter. Her er det dog vigtigt, at du er klar over, at det kun har en kortvarig effekt og ikke fremmer sårenes heling.

Har du et ønske om at købe et middel, der kan fremme din heling, er du nødt til at købe noget på recept. Det kan fx være binyrebarkhormon, der er en salve, som du skal købe på recept. De fleste synes dog ikke, at det er behageligt at gøre brug af den. Det skyldes især, at den giver dig en grynet fornemmelse i hele munden.

Hvordan du vælger at behandle dine blister er dog op til dig selv. Det er end ikke et krav, at du gør brug af et middel, hvis du ikke mener, at det er nødvendigt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here