E-Hvorfor ?

E-Hvorfor ?

Hvorfor blev Berlinmuren bygget?

Søndag d. 13. august 1961 gik østtyske arbejder i gang med at afspærre grænsen mellem Øst- og Vestberlin. Det skete med betonklodser og pigtråd. Arbejdet foregik under opsyn af østtyske soldater. Dernæst blev der opført en betonmur, der i løbet af det næste stykke tid blev udbygget til det, der blev kendt som Berlinmuren.

Muren fik lov til at stå i hele 28 år som det ultimative symbol på Den Kolde Krig. Selve muren var en 45,1 km lang betonmur, der konstant var bevogtet af syv vagtregimenter. Samlet var der mellem hele 1.000 og 1.200 soldater med til at bevogte muren.

Soldater fik besked på at skyde, for at dræbe

Fra 1971 fik soldaterne ordre til at skyde på alle flygtninge, der forsøgte at komme fra øst til vest i Berlin. Det var endda skud, der skal skulle afgives med det formål at dræbe ham eller hende, der forsøgte at flygte. Det betyder naturligvis også, at der var mange mennesker, der mistede livet, fordi de forsøgte at flygte.

Man skønnede inden Murens fald, at der var 100 personer, der blev dræbt, fordi de forsøgte at flygte. Faktisk viste det sig at være en del mere. I en senere opgørelse fra 1944 viser det sig nemlig, at der var 244 dødsofre. Det sidste drab fandt sted i 1989, hvor grænsevagter skød og dræbte den 20-årige Chris Gueffroy.

Ikke nok med, at Berlinmuren blev opført hele vejen gennem Berlins midte, valgt østtyskerne også at hegne hele den vestlige del af Berlin ind. Det skete med en 155 km lang mur. Dertil var der også en lang række grænseanlæg langs den 1.378 km lange grænse til Vesttyskland.

Derfor blev Berlinmuren opført

I DDR anså man Berlinmuren som en antifascistisk beskyttelsesmur. Den reelle årsag til, at muren blev opført var dog den store ’afstemning med fødderne’. Der var nemlig et væld af østtyskere, der valgt at tage flugten til Vesten. For at undgå, at dette fandt sted, endte man med at opføre en stor mur i Berlin.

I bogen ’Tyskland 1871-1996’, der er skrevet af historiker Michael Klos, står der angivet, at hele 2,7 mio. fra øst flygtende til vest fra 1949 frem til muren blev opført i 1961. Det var katastrofalt for DDR, at så store antal af personer flygtede fra øst til vest, da deres økonomi ikke ville kunne holde til det i længden.

En stor del af dem, der flygtede var nemlig godt uddannede. Cirka halvdelen af dem var endda unge, der var under 25 år. Alene i juli 1961 var der intet mindre end 30.000 mennesker, der besluttede sig for at flygte. Det var derfor det store antal personer, der flygtede, der gjorde, at DDR valgte at spærre egen befolkning inde.

Østtyskerne fik at vide, at Muren blev bygget for at beskytte dem. Der blev givet besked om, at den skulle beskytte folk mod dem, der havde holdt med Hitler og nazisterne under 2. Verdenskrig. Det var dog ikke helt tilfældet. Den blev ene og alene bygget for at sikre, at folk ikke flygtede fra Østtyskland til Vesttyskland.

Tidligere artikelHvorfor får man blister?
Næste artikelHvorfor nyser man?

Kommentarer

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Relaterede Artikler

Nyeste Artikler