Home Krop og sundhed Hvorfor nyser man?

Hvorfor nyser man?

0
Hvorfor nyser man?

Det er ikke mange, der ved, hvorfor vi nyser. Mange vil dog gerne vide det. Er du en af dem, så er du havnet det helt rette sted. Her på siden kan du nemlig læse mere om, hvad der gør, at vi nyser. Det er nemlig blevet videnskabeligt bevist, hvad der ligger til grund for, at vi nyser.

Faktisk er det ret simpelt. Det er nemlig blot en refleks, der sker, når der er noget, der irriterer slimhinden i næsen. Det er noget, der foregår helt ubevidst, da der sendes en sensorisk stimulus til hjerne om, at der er et eller andet i næsen der irriterer. Dernæst senes der et signal retur om, at et nyt er nødvendigt.

Et nyt har til formål at rense næsen

Nyset har den funktion, at det skal rense slimhinderne i næsen for irriterende stoffer eller fremmedlegemer. Det kan være mange forskellige ting, da der er mange ting, der kan skabe denne irritation. Ofte bliver det dog forårsaget af blandt andet støvkorn, et insekt eller derimod en form for virus.

Er der tale om et barn, kan der også være tale om en lille perle e.l. Barnet kan have været en smule for ivrig med at finde ud af, hvor langt en sådan perle kan komme ind i næsten. I et sådant tilfælde vil det stort set altid ender med, at barnet nyser, da kroppen forsøger at få perlen ud af næsen på denne måde.

Når det sker, at din slimhinde bliver irriteret, bliver der sendt et signal til din hjerne om, at der er behov for, at den bliver renset. Når hjerne modtager dette signal, sender den et signal tilbage til de muskler, der sidder i luftvejssystemet, som har til opgave at sørge for at nyset sker.

Der sker så det, at man tager en dyb indånding, hvor både mellemgulvs- og brystmusklerne sørger for at alt luften presses ud af lungerne med en meget høj fart. Det vil resultere i, at slimen på slimhinden sammen med de irriterende stoffer eller fremmedlegemer kan rive sig løs, og dernæst også blive skudt ud af din næse.

Nysset kommer altid ubevidst

Nys er meget vigtige, for hvis ikke vi nyste, ville de irriterende stoffer eller fremmedlegemer kunne komme ned i lungerne. Dette ville sandsynligvis resultere i en lungebetændelse. Af denne grund har kroppen fra naturens side valgt, at nysene skal være en refleks, så vi ikke kan få den idé at lade være med at nyse.

Vores hjerne er nemlig så snedigt indrettet, at de vigtigste og mest centrale opgaver ikke bliver overladt til vores bevidsthed. Det er blandt andet noget, der gør sig gældende for vores vejrtrækning og hjertemusklens sammentrækning. Det er dog ikke kun, men også, at vi nyser eller hoster.

Derfor skal man heller ikke tro, at man fx selv er nødt til at fremprovokere et nys. Hvis kroppen har brug for at nyse, så sker det helt af sig selv, da det – som sagt – er en naturlig refleks. Af samme grund kan man heller ikke selv styre, hvornår man nyser.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here