Home Mad Hvorfor spiser man hveder?

Hvorfor spiser man hveder?

0
Hvorfor spiser man hveder?

Hvert år bliver der solgt op mod fem millioner hveder i landets bagerier og supermarkeder i dagene før Store Bededag. Til trods for dette, er det dog langt fra alle, der ved, hvorfor vi rent faktisk spiser hveder. Hvis du ikke ved, hvorfor vi gør dette, men gerne vil vide det, bør du læse med herunder.

Oprindeligt var Store Bededag tiltænkt bøn, og dagen blev tilmed indvarslet allerede aftenen før. Det betyder, at kirkeklokkerne ringede som et signal til, at kroer og forretninger nu skulle lukke. Dengang var traditionen, at man skulle fast fra særlige fødevarer.

Desuden var det også en tradition, at man skulle afholde sig fra at tage på arbejde, indtil alle gudstjenesterne på Store Bededag var afholdt. Derfor kunne bagerne ikke levere friskbagt brød på denne dag. Derfor brugte de aftenen før på at bage hveder, som folk selv kunne varme. Det er derfor her, skikken stammer fra.

Det er en over 200 år gammel tradition

Du er sikkert godt klar over, at det ikke just er en ny ting, at man spiser hveder på Store Bededag. Det er dog ikke alle, der er klar over, hvor gammel en tradition, det rent faktisk er. Faktisk er det en tradition, der er over 200 år gammel, da den kan dokumenteres tilbage til midten af 1800-tallet.

Sandsynligvis er det dog en tradition, der stammer fra endnu længere tid siden. Dagen, der før i tiden var kendt som ekstraordinær, almindelig bededag. Det er en dag, der blev indført tilbage i 1686 af biskop Hans Bagger, der kom fra Roskilde.

I løbet af sine to første år som biskop, lykkedes det ham faktisk at få indført hele tre faste- og bededage. I dag er det dog kun Store Bededag, der er tilbage. Bededag, som det også kaldes, falder altid på fredag før 4. søndag efter påske. Det betyder dog, at det ikke altid er på den samme dato hvert år.

Spiser alle danskere hveder?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at det ikke er alle kristne traditioner, der er lige udbredte her i landet. En af dem, der er meget udbredt, og som mange derfor har holdt fast i, er at spise hveder på Store Bededag. Der er også en god chance for, at det er noget, du selv kan skrive under på.

Det er dog ikke noget, der betyder, at det er en tradition, som alle har valgt at holde fast i. Det er dog ikke svært at se, at der er tale om en meget udbredt tradition, da der – som sagt – bliver solgt mere end fem mio. hveder hvert år på Store Bededag. Dette salg fordeler sig på både bagerier og supermarkeder.

I og med, at de fleste har fri på Store Bededag, er der mange, der synes, at det er en rigtig hyggelig tradition. Det er nok også en af grundene til, at det er en tradition, som mange har valgt at holde fast i – og mange kommer med garanti også til at fortsætte med dette.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here