Home Krop og sundhed Hvorfor stammer man?

Hvorfor stammer man?

0
Hvorfor stammer man?

Stammen er en talelidelse, der resulterer i afbrud i en persons talestrøm. Det kan vise sig på flere måder – det vises bl.a. i form af lyde som gentagelser af enten lyd, stavelse eller ord. Det kan også være i forlængelse af lyd i ord eller derimod en form for blokering af lyd før eller inde i ord.

Ofte har man dog mere end én slags stammen. Udover dette, er der forskel på, hvor meget folk stammer. Alle, der stammer, oplever, at det er noget, der kan være situationsafhængig. Det er dog også helt normalt, at stammen kan svinge over tid, uden at der er en ydre årsag til dette.

Hvorfor stammer man?

Der er ingen, der helt præcist ved, hvorfor man stammer. Der har gennem tiderne været op til flere forskellige forklaringer, men der er dog intet af det, der er blevet bevist. Det er også ensbetydende med, at man ikke præcist ved, hvorfor stammen opstår, eller hvordan det er noget, der udvikler sig.

Man mener dog, at der er flere forskellige faktorer, der har betydning. I løbet af de senere år er der en række forskere, der har valgt at fokusere på at afdække de arvelige sammenhænge. Der er dog også mange, der har valgt at se nærmere på særlige forhold ved hjernens opbygning og funktion hos de personer, der stammer.

Til trods for, at der har været fundet forskelle i flere tilfælde, har det dog ikke været muligt at afgøre, om der er tale om forskelle, der rent faktisk har været enten en årsag til eller en følge af stammen. Derfor er det også svært at give et konkret svar på, hvorfor man stammer, da der ikke findes noget videnskabeligt svar.

Talesproglige evner og psykosociale faktorer kan spille ind

Man er dog kommet frem til, at de talesproglige evner og psykosociale faktorer (især hvis der er tale om et barn) kan spille ind, når det kommer til stammens udvikling. Det er dog ikke noget, der betyder, at det kun er børn, der stammer. Det er også helt normalt for både unge og voksne at stamme.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at det er en god forklaringsmodel, at man kan være født med en form for disposition for stammen. Det kan nemlig være et stærkt anlæg, hvor stammen kan bryde frem under alle omstændigheder. Derfor er det selvfølgelig også noget, som mange vælger at bruge som forklaring.

Her er det dog vigtigt, at det gøres klart, at det også kan være et svagere anlæg, hvor stammen måske kun vil bryde frem, hvis man har været udsat for særlige oplevelser eller sproglige udfordringer. Dette vidner igen om, at der ikke kan gives et konkret svar på, hvad det er, der får folk til at stamme.

I og med, at der endnu ikke er givet et konkret svar på, hvorfor man stammer, skal der dog ikke herske nogen tvivl om, at det er noget, der stadig bliver forsket en del i, så man kan finde frem til et klart svar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here