Forkølelse er en smit virussygdom. Den rammer alle de øvre luftveje, men dog primært næse-, bihule og svælgrummet. Et meget karakteristisk symptom på en forkølelse er, at næsen løber. Oftest er det en relativt mild sygdom, der har en varighed på cirka en uges tid.
I nogle tilfælde kan en forkølelse dog optræde sammen med andre sygdomme. Fx er det meget almindeligt, at man rammes af en forkølelse sammen med en influenza. Det ændrer dog ikke på, at forkølelsen fortsat vil sætte sig i næseslimhinden, hvorefter det vil resultere i, at din næse begynder at løbe.
Sygdommen er meget hyppig i vinterhalvåret, ligesom den især rammer børn. Som voksen kan du dog også sagtens blive ramt af en forkølelse. Gennemsnitligt er man forkølet to til tre gange om året. Det betyder dog ikke, at alle kun er forkølet to til tre gange om året – for nogen er dette tal en del højere.
Hvordan opstår en forkølelse?
Man bliver smittet med et virus. Det er dog ikke kun en bestemt type virus, der kan forårsage en forkølelse. Faktisk er der mere end 100 forskellige vira, der kan forårsage en forkølelse. Dette ændrer dog ikke på, at det er en smitte, der sker fra en forkølet person til en anden person.
Selve overførslen (og dermed også smitte) sker dels via luftbårne dråber i forbindelse med hoste og nys, men også i forbindelse med berøring med hænderne. Hvad der menes med dette er, at man kan få forkølelsesvirus på hånden, hvorefter man så kan få ført det op til fx næse eller øjne.
Det er især sidstnævnte, der må siges at være den mest almindelige smittemåde, da man sjældent er klar over, at man har fået en virus på hånden. Her bør det også gøres klart, at forkølelsesvirus kan overleve på huden i op til flere timer. Derfor er det også vigtigt at vaske hænder, når man har pudset sin næse.
Hvornår ved jeg, at jeg er smittet?
Din sygdom vil ikke bryde ud med det samme. Fra du er smittet til sygdommen bryder ud, går der ofte et sted mellem to og fem dage. Derfor kan det også være svært at vide, at man faktisk er blevet smittet, da det ikke er noget, der viser sig med det samme. De fleste ved derfor ikke, at de er smittet de første par dage.
Hvis en person er forkølet, kan vedkommende smitte fra dagen før, sygdommen bryder ud, til lige efter den er overstået. Vil man gerne undgå at smitte folk, skal man derfor også være varsom, når forkølelsen er ved at aftage, for selvom den gør det, så betyder det ikke, at du ikke længere kan smitte andre.
Når dette er sagt, er det dog også værd at gøre det klart, at smitten er mest udtalt i starten. Her er det sekret, der kommer fra næsen nemlig næsten vandtyndt, hvorfor det er lettere at ramme andre personer med det. Desuden er det også hovedsageligt i starten, at man er meget ramt af nys.