
De fleste mennesker drømmer. Nogen gør det dog oftere, end andre. Derfor er der mange, der gerne vil vide, hvorfor man drømmer. Er du en af dem, der gerne vil vide mere om dette, så er du havnet det rette sted. Du kan her på siden finde information om, hvorfor vi drømmer.
Drømme er som en form for natlig terapi, der tager toppen af smertefulde erindringer, hvilket er blevet vist via en undersøgelse.
Hvad er årsagen til, at vi drømmer?
Der er et nyligt eksperiment, der har vist via hjernescanninger af personer, der har fået vist følelsesmæssigt provokerende billeder, hvorefter de har lagt sig til at sove, at den del af hjerne, der har at gøre med følelser, blev mindre aktiv under REM-søvn (Rapid Eye Movement). Det er det stadie, hvor vores drømme sker.
Udover dette, var der også flere af forsøgspersonerne, der kunne fortælle, at billederne havde været mindre følelsesladede den næste morgen. Hvad det tyder på er, at en REM-søvn faktisk er i stand til at hjælpe os med at bearbejde svære oplevelser i vores liv, siger forskerne, der stod bag dette eksperiment.
Hvorfor sover vi egentlig i første omgang?
Faktisk ved vi endnu ikke, hvorfor vi sover. Dertil ved vi heller ikke, hvad der er sammenhæng mellem søvnen og vores følelsesmæssige velbefindende. Faktisk er det sidstnævnte endnu mere gådefuldt, hvis man spørger leder af undersøgelsen, Matthew Walker, der er hjerneforsker på University of California i USA.
Der findes dog i forvejen en række eksempler, der peger i retning af søvnens terapeutiske virkninger. Det er også heraf, at den velkendte talemåde at man har det bedre efter en god nats søvn er opstået. Dette bliver også bekræftet af Matthew Walker, hvorfor det faktisk ikke er en talemåde, der ikke har noget på sig.
Ikke nok med det, så er der også op til flere kliniske data, der viser, at følelsesmæssige belastninger, der er opstået som følge af angst eller posttraumatisk stress, kan føre til søvnproblemer. Trods det tilsyneladende samspil, har man faktisk en meget begrænset viden om de grundlæggende forhold i hjerne, der danner basis for den sammenhæng, der er mellem vores følelsesliv og den måde, vi sover på.
Denne forskning tyder dog på, at det faktisk ikke er tiden, der læger alle sår. Det er derimod REM-søvn, der læger alle sår.
Der er ingen, der ved, hvorfor vi drømmer
Hvad du dog også kan konkludere ud fra, hvad der er skrevet herover er, at der endnu ikke er nogen, der ved, hvorfor vi drømmer. Der er et hav af teorier om det, men det er dog ikke noget, der ændrer på, at der ikke er nogen, der har et specifikt og videnskabeligt bevist svar på, hvorfor vi drømmer.
Det er dog noget, der bliver forsket meget i. Det gøres der selvfølgelig med et håb om, at man en dag kan forklare, hvorfor man drømmer. Den dag i dag er det dog ikke noget, der kan gives et konkret svar på, da det ganske enkelt ikke er blevet bevist.