Home Krop og sundhed Hvorfor snorker man?

Hvorfor snorker man?

0
Hvorfor snorker man?

Snorken er helt normalt. Snorker du, er det derfor intet at være bekymret for. Det er blot den lyd, der dukker op, når luften under vejrtrækningen får vævet i næse og svælg til at vibrere. Der kan dog være flere årsager til, at man begynder at snorke, hvilket du kan læse meget mere om herunder.

Hvad er årsagen til, at man snorker?

Når du sover, slappe muskulaturen i svælget af. Det er helt naturligt, men det medfører dog, at der bliver en kende mindre plads i svælget. Det er selvfølgelig noget, der har indflydelse, når du trækker vejret. Det er det, der får vævet i hhv. næse og svælg til at vibrere, hvilket er det, der frembringer den velkendte snorkelyd.

Desuden er alkohol og diverse sovemidler med til at forværre slapheden af muskulaturen. Når det sker, bliver snorkelyden også forstærket. En anden ting, der kan forværre snorken, er overvægt. Det skyldes primært, at fedtdepoterne i svælget forsnævrer pladsen yderligere, hvorfor snorkelyden lettere opstår.

Oplever du, at du både snorker og har pauser i vejrtrækningen, kan der være tale om obstruktiv søvnapnø. Er det noget du gerne vil finde ud af, skal det undersøges via søvnovervågning (søvnmonitorering). Det skal ske hos enten en øre-næse-hals-læge eller på et søvnlaboratorium.

Hvordan kan jeg stoppe med at snorke?

Føler du, at du selv har betydelige gener som følge af din snorken, og at det er noget, der går ud over fx din partner e.l., er det nødvendigt, at du bliver henvist til en specialist. Langt de fleste behøver dog ikke en særlig behandling, ud over et par gode råd til, hvordan man kan mindske sin snorken.

Snorkeskinne

Du kan med fordel bruge en snorkeskinne, hvis du snorker for meget. Det er et tilbud til udvalgte personer, der oplever problemer med snorken. Det er en skinne, der bliver tilpasset den enkelte person, og bliver lavet af en professionel tandlæge. Derved er man garanteret, at den passer og ikke er til gene om dagen.

Selve skinnen er lavet i blød plast. Det er selvfølgelig med til at sikre, at den ikke er ubehagelig at bruge, når du skal sove. Den har til formål at sørge for at trække din underkæbe lidt frem. Det gør den, da det er med til at sikre, at dine luftvejen derved holdes åbne, hvilket mindsker din snorken.

Du kan desuden købe færdiglavede skinner på nettet, men de er sjældent pengene værd. Derfor er det ikke noget, der kan anbefales. Ønsker du at bruge en snorkeskinne til at mindske din snorken, bør du få lavet en af en tandlæge. Hvis du gør det, så er du sikker på, at den har effekt, og at den sidder ordentligt i munden.

Næseplastre og snorkespray

Der er ganske vist ingen af delene, der kan bryste sig af at have en dokumenteret virkning, men flere har dog fortalt, at det har virket for dem. Vil du ikke investere i en snorkeskinne, kan du derfor forsøge dig med enten næseplaster eller snorkespray først. Det kan dog ikke garanteres, at det vil virke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here